Bakgrunnshistorie

Jeg har alltid hatt et spesielt forhold til dyr, og har tilbrakt store deler av livet sammen med hester og katter. Dressurridning har vært min store interesse, og det fikk jeg anledning til å leve ut på 80-tallet. Jeg praktiserte også som dressurdommer. Hestesporten har hatt en sterk posisjon i familien, og døtrene mine Tina og Line drev i mange år med sprangridning. Vi har delt veldig mye fritid i stallen og på stevner, og det har vært et privilegium. 

Jeg bor i Molde i Møre og Romsdal, sammen med min mann Leif Rune. Jeg er utdannet sykepleier og innen informatikk. Jeg har i flere år arbeidet med IT-systemer som benyttes i sykehusene i Helse Midt-Norge.

 

Vi har alltid hatt katter, men i de senere år har jeg med kjærlighet og lidenskap viet min oppmerksomhet til rasekatten Ragdoll, og vårt Ragdoll oppdrett som er registrert i Fifê under navnet NO*Elins Diamanter. Kattene lever sammen med oss og er en naturlig del vår familie. Hver katt er et familiemedlem og det er viktig for oss å gi god og individuell omsorg.

Titt og ofte blir jeg påmint hvor viktig det er å ha en god balanse i samspillet mellom dyr og menneske. Jeg er veldig opptatt av hvordan kattene lever; det å tyde og forstå deres atferd. Da kan vi lettere dekke naturlige behov, og å tilrettelegge for en harmonisk sameksistens. Kattenes velferd har høyest prioritet. Gjennom oppdrettet påvirker vi holdninger til katten generelt, og vi er bevisste på å heve kattens status fra å være en ren musefanger som bor ute, til å reelt være et familiemedlem.

Jeg ønsker å være en mentor for kattungekjøpere, og setter pris på å kunne bidra når det trengs!

 

Jeg synes også det er veldig gøy å delta på katteutstillinger. Det er en arena for feedback fra kvalifiserte dommere som er et viktig input til avlsarbeidet. Man møter også kolleger og deres flotte katter. Vi har mye å lære av hverandre, og på en utstilling er det bare å ta inn alle inntrykk, gode råd, tips og nyheter som kommer forbi! Ikke minst- katten er i fokus!

Mål for oppdrettet:

Å alltid være på jakt etter å øke kompetanse angående helse og velferd, etterleve etiske og humane retningslinjer for avl og oppdrett.

For oss er en Ragdoll stor og vakker, den er sunn og er en harmonisk familiekatt som gir oss glede gjennom et godt gemytt. I tillegg har den de kvaliteter som er angitt i rasens standard. Healthy happy cats!

icc_logo.png

Profesjonell tilnærming - mine kurs

I mars 2020 startet jeg på et 18 måneder langt nettkurs i regi av ICatCare, en anerkjent organisasjon

Advanced Feline Behaviour For Cat Professionals 

"International Cat Care is a charity founded in 1958 by a small group of very passionate cat lovers, who were compelled to do something about the dismal lack of information about cat health and welfare" Les mer her !

Mine kurs i PawPeds PawAcademy!

17. desember 2014 mottok jeg kokarden for å ha gjennomført G3 kurset i PawPeds. Som oppdretter, ser jeg dette som en profesjonell kvalifisering. Det er fascinerende å se hvor mye det er å lære rundt avl- genetikk, helse, atferd og mer!

Mange timer gikk med til kurset, men det var en fornøyelse å motta så mye interessant og forskningsbasert litteratur som PawAcademy gjør tilgjengelig. 

PawPeds PawAcademy holdt sitt første internettkurs høsten 2007.

De tilbyr grunnleggende kurs i kunnskap om katt, med tema som omfatter blant annet omsorg, avl og oppdrett. Kursene er delt inn i tre nivå.

G1: General course step 1, omhandler i hovedsak det å eie en katt, en basis for nybegynnere, men også for mer erfarne oppdrettere som vil gå de høyere nivåene. Les mer her

G2: General course step 2: omhandler i hovedsak det å ha et kull, men også grunnleggende genetikk og planer for avl og oppdrett. Les mer her

G3: General course step 3: er mer dyptgående rundt tema som selektiv avl, genetikk, fysiologi, kattefôr, adferd, etc. Målgruppen er oppdrettere som har noen kull, og som har tatt G1 og G2. Les mer her

ppbanner1.png

Kornfri og proteinrik mat, men også tilpasset ernæring til ulike behov

Vi bruker kornfritt fôr til våre katter, men ser også at det er nødvendig å bruke tilpasset ernæring.

Tilpasset ernæring er utviklet etter vitenskapelig forståelse av kjæledyrs helse og ernæring. 

 

Siden katter er kjøttetere og rovdyr, trives kroppene deres best på en diett som er

rik på protein og med få karbohydrater; kornfritt fôr.

I naturen er mye av kattens naturlige mat også fettrik. Katter er ikke laget for å fordøye

karbohydrater, hverken fysisk eller kjemisk;

 

  • tenner og kjeve er laget for å fortære kjøtt

  • katter har svært få smaksløker som kjenner søte smaker

  • magesekk og tarmer er for små til å fordøye karbohydrater på en god måte

  • katter produserer ikke nok av enzymer som fordøyer karbohydrater

  • som kjøtteter tolerer ikke katter godt et svingende blodsukker, påvirket av karbohydrater. Kjøttetere trives best med et stabilt blodsukker. 

 

Tilpasset fôr til ulike behov  

Den individuelle helsen til hver katt er like unik som de er.

Disse helsebehovene er i midlertidig ofte karakteristiske for

deres størrelse, rase eller livsstil. 

sa-l-royal-canin-feline-health-nutrition
Orijen.jpg

Miljøvennlighet

Vi er opptatt av miljøet, og vårt bidrag er blant annet at vi går over til å dele og videreformidle informasjon til kattungekjøpere elektronisk, fremfor å skrive ut og legge i kattungemappen. Det gjør også at informasjonen er lettere tilgjengelig enn om den ligger i en mappe. 

Miljøvennlige produkter

Vi søker også å velge miljøvennlige produkter.   Eksempel på dette er kattesanden "Biokat's Diamond Care" som er laget utelukkende av naturlig leire med aktivt kull som binder lukter og er svært absorberende. Det aktive kullet kommer fra kokosnøttskall, en fornybar råvare. 
En annen viktig faktor er at denne sanden blir produsert i Tyskland, og at den dermed har en forholdsvis kort transportvei.

Vi bruker blant annet fôret Pure Natural som blir produsert i Storbrittania Ganske kortreist det også.

Diplom

PawPeds PawAcademy 

G1

For oss er en Ragdoll stor og vakker, den er sunn og er en harmonisk familiekatt som gir oss glede gjennom et godt gemytt. I tillegg har den de kvaliteter som er angitt i rasens standard.

Friske og glade katter!

PawPeds PawAcademy 

G1

PawPeds PawAcademy 

G1

KURS

Gjennom oppdrettet påvirker vi holdninger til katten generelt. Vi er bevisste på å heve kattens status i samfunnet.

PawPeds PawAcademy 

G2

PawPeds PawAcademy 

G3

Å alltid være på jakt etter å øke kompetanse angående helse og velferd, etterleve etiske og humane retningslinjer for avl og oppdrett.

PawPeds PawAcademy 

G2

Individuell oppfølging

PawPeds PawAcademy 

G2

PawPeds PawAcademy 

G2

PawPeds PawAcademy 

G1

Diplomoppdretter

innen Norske Rasekattklubbers Riksforbund

Oppstart mars 2020 

Advanced Feline Behavioiur For Cat Professionals! 

icc_logo.png

Healthy happy cats!